S.I.T tog Totebo till nästa nivå med en lackeringslina från Costa och Cefla

I över 100 år har Totebo AB tillverkat träprodukter. Företaget har gjort resan från grovt snickeri till finsnickeri och jobbar idag med planmöbler till både hem och offentlig miljö. Det senaste året har Totebo tagit nästa kliv.

– Tack vare den här lösningen från S.I.T kan vi arbeta med en ny typ av kunder.

VD, Martin Johansson

Totebo AB startade sin verksamhet på ostkusten 1911. Företaget finns i Totebo, ett litet samhälle som började som en hållplats längs smalspårs-banan mellan Västervik och Hultsfred 1879. Idag finns 140 hushåll på orten, en mataffär och en ny sporthall.
– Här är det matlåda som gäller på jobbet. Det finns inget om man vill gå ut och äta, säger Martin.  Men det finns något annat betydelsefullt här, nämligen en av Västerviks kommuns största arbetsgivare: planmöbeltillverkaren Totebo AB.

Drygt 100 personer arbetar i två skift i fabriken som mäter 20.000 kvadratmeter. Omsättningen är 160 miljoner kronor per år. Av kaffemuggarna i personalmatsalen att döma verkar det finnas både Hammarby- och AIK-supportrar bland de anställda, men officiellt är Västerviks IK ortens lag.

Martin beskriver Totebo AB som ett tjänsteföretag. De är leverantörer till åtskilliga ledande företag inom hem- och kontorsmöbelbranschen

Momentet spårfräsning var en begränsning

Momentet spårfräsning var en begränsning Totebo hade fram tills relativt nyligen, men det förändrades när träföretaget såg en chans att ro i land ett stort kontrakt med en ny kund.
– Det uppdraget krävde en utrustning som vi inte hade. Vi kunde inte lackera spårfrästa detaljer och detaljer med stor radie på kanterna, till exempel spårfrästa köksluckor, förklarar Martin.

För att kunna ta sig an uppdraget började Totebo AB sondera marknaden för en ny lackeringslina. Maskinerna var tvungna att rymmas i en befintlig lokal med en längd på cirka 40 meter.
– Vi hade bara utrymme bort till väggen där, säger Martin och pekar.

Totebo AB valde mellan tre olika leverantörer och fastnade slutligen för en lackeringslina från Cefla med bredbandputs från Costa.
– S.I.T tog fram en lösning som passade våra befintliga lokaler och dessutom en sliputrustning som är ”top of the line”, säger Martin och ser närmast lyrisk ut. Han håller fram en kökslucka och visar.
– Den här slipen klarar av de här spåren på ett väldigt bra sätt. Det är en puts som motsvarar våra högt ställda krav, säger han.

Köksluckan kommer från kunden de hoppades på att få, och fick, kontrakt med.

Sex maskiner

Martin förklarar linans gång som består av sex maskiner. Inledningsvis finns en bredbandsputs från det italienska företaget Costa, sedan följer en sprutautomat från Cefla, även det ett italienskt märke. Som led tre i linan står en våningstork, som också är en nyhet från Cefla. Dessutom är den en nyckel i att hela lackeringslinan nu är så effektiv.
– Den här torken tar väldigt lite utrymme, bara tre meter. Produkterna torkas i sju våningar, berättar Martin nöjt. Maskinen han pratar om är en nivåugn från Cefla.
– Den är väldigt platsbesparande. Om det vore som tidigare behöver ugnslösningen, en löpande valslina, på 21 meter istället för fyra som vi nu har fått. Vi har inte lokaler för att ha en annan tork än den här, säger han.
Efter våningstorken följer en torkzon där luckorna ligger på rad. Femte maskinen i linan härdar produkten med hjälp av uv-strålar, en Cefla UV-ugn och avslutningsvis finns en kylzon från Cefla. Ett varv genom linan tar 12 till 15 minuter. Sedan går produkten tillbaka på returbanan för att lackas ytterligare fem gånger. Sammanlagt tre lackningar per sida.

Hade ni kunnat skräddarsy en sådan här lina på egen hand, utan S.I.T?

– Nej. Det är en klar fördel att ha en sammanhållande länk i ett så här pass stort projekt. Språket, servicen, snabbheten vid eventuella fel. S.I.T är en trygghet i den här investeringen, säger Martin.

För Totebo AB:s del var det viktigt att få en lina som var framtidssäkrad.
– Vi ville ha en miljövänlig lina. Vi lackerar inte med lösningsmedel. Vad vi har förstått är vi tidiga i Sverige med en så här pass modern anläggning som är framtidssäkrad.

Installationen av de sex nya maskinerna följde tidsplanen på en knapp månad. Både personal från S.I.T samt representanter från de olika varumärkena var på plats i Totebo för att se till att den nya linan kom igång tillfredsställande.
– Vi har inte haft några direkta inkörningsproblem. Det har varit lite inställningar som vi har behövt hjälp med, men inga stora saker, säger Martin.

Nu har den nya linan varit igång i ett år och Martin är mer än nöjd med resultatet.
– Förväntningarna har motsvarats. Vi är till och med lite förvånade. Vi hade inte förväntat oss så bra resultat som vi faktiskt har nu, säger han.

Läs hela reportaget i sin helhet i vårt DR-utskick!