Snickeriet fick en rejäl skjuts med en fönstercell från S.I.T

Kraftig ökning i produktion och årsomsättning – det är resultatet av Nyebro Snickerifabriks investering i en ny fönstercell från S.I.T.

– Den har blivit en jätteviktig kugge i vår produktion.

I över hundra år har Nyebro Snickerifabrik tillverkat fönster och dörrar i traditionell svensk stil med genuin arkitektur. Uppdragsgivare är fastighetsägare, förvaltare, byggföretag och privatpersoner som vill ha snickerier som passar till gamla och ofta kulturmärkta hus.

Carl-Magnus är femte generationen finsnickare och vd för Nyebro Snickerifabrik.

– Farmors farfar startade snickeri och byggde timrade hus och fönster redan i slutet av 1800-talet, berättar han.

Det var byggmästaren Nils-Johan Pettersson som startade det halländska företaget som ligger några mil norr om Halmstad utmed Nissastigen för 120 år sedan. På 40-talet ersatte de vattenkraften från Nissan med modernare, eldrivna maskiner. 50 år senare tog de steget in i datavärlden genom sin första maskin från S.I.T – en datastyrd CNC-styrd fönstercell.

Nu har de tagit ett nytt stort kliv i utvecklingen genom en “Saomad Woodpecker Just CNC”-fönstercell som tillverkar kompletta fönsterämnen med karmar, bågar, poster och spröjs.

– Nu tillverkar vi fönstren på ett betydligt mer rationellt sätt än tidigare. Vi har i princip kunnat dubblera volymen på fönster, säger Carl-Magnus.

Årsomsättningen har ökat från 12 miljoner kronor per år till 17 miljoner.

S.I.T - det bästa alternativet

Nyebro Snickerifabrik tittade på fönstermaskiner i både Nederländerna och Italien innan de bestämde sig, och trots att de hade tre seriösa alternativ blev valet relativt enkelt.

– S.I.T kändes som bästa alternativet. En robust maskin med lång livslängd som kan köra alla delar i en maskin. Den klarar även av små komponenter, vilket var lite osäkert hos konkurrenterna. Spröjsen vi använder är smala, säger Carl-Magnus.

S.I.T presenterade en helhetslösning som även inkluderade verktyg till från italienska Vivaldi i samarbete med systerbolaget Wexiö Tooling AB och mjukvara från italienska Kosmosoft. Sedan maskinen kom på plats och var färdiginstallerad hösten 2018 har Nyebro Snickerifabrik kunnat ta på sig fler jobb och behöver inte tacka nej till stora beställningar.

– Den här maskinen gör det mesta själv, säger Fredrik Johansson, specialsnickare.

Han jobbar med fönstecell-maskinen och har varit anställd på företaget i nästan två decennier. Fredrik matar in de fyrhyvlade ämnena på ett inmatningsbord och maskinen slitsar, profilerar och beslagsfräser ämnena helt orderstyrt. Sedan är fönstret klart för montering, målning och glasning.

– Jag skulle kunna se på ett fönster om det är gjort i den här maskinen bara genom att slutresultatet håller en så jämn kvalitet, säger Fredrik.

Ett standardfönster, ett tvåluftsfönster med två spröjs, behöver knappt 75 minuter för att bearbeta 25 komponenter. Vill de sedan direkt efter det ta fram ett nytt fönster i en annan storlek är ställtiden så gott som noll. Maskinen kan producera ungefär 200-250 komponenter per dag.

VD Carl-Magnus Pettersson fortsätter:

– Det roliga är när man sedan står och tittar på en fastighet och det känns att “det här blev riktigt bra”, att fönsterna passar med arkitektur, att det är tidstypiskt och att det blev rätt kulör, menar Carl-Magnus.

Jobbar man på ett företag som i fem generationer haft som mål att hålla hög kvalitet och service är det viktigt att leva upp till kundernas förväntningar. Man kan lätt tro att när en maskin gör någonting blir det mindre hantverksmässigt och istället mer stereotypt, men det problemet har inte Nyebro Snickerifabrik. Det är fortfarande viktigt att producenten har kunskap och använder rätt kvalitet på virket.

– Kunderna förväntar sig det bästa. Det ska inte bli någon försämring utan snarare förbättring som jämnare kvalitet på beslagsfräsningar och på dimensionerna på bitarna. Det ska även vara enkelt att plocka fram kompletteringar eller tilläggsbeställningar på sådant vi gjort tidigare, säger Carl-Magnus.

Saomad Woodpecker Just

Läs hela reportaget i sin helhet i vårt DR-utskick!