En värsting i maskinparken är tid och pengar för Expedit

I Fredriksdal i Småland ligger en av Nordens ledande leverantörer inom butiksinredning. Efter investeringen av ”en värsting i maskinparken” är nu målet att vässa sig ytterligare på marknaden.

– Med den här kantlistmaskinen kan vi göra mer avancerade uppdrag och samtidigt få produktionen mer lönsam och effektiv.

Året innan andra världskriget bröt ut startade Nässjö Butiksinredningar sin verksamhet i ett garage på det småländska höglandet. Att företaget efter några år flyttade till Fredriksdal var på grund av ett brinnande intresse för kräftfiske. Grundaren hittade en stuga vid en kräftrik sjö som han inte kunde motstå och butiksinredningsföretaget flyttade efter och ligger sedan dess bredvid vackra Näbydammen. Idag är företaget en del av Expedit.

– Vi är bland annat starka på att göra enstycksproduktioner, små volymer och specialartiklar till kunderna, säger Mats Sörmander.

Det är en av anledningarna till att de valde att investera i en ny kantlistmaskin från SIT, en italiensk SCM Stefani XD tillsammans med en returbana från österrikiska Barbaric. De två investeringarna blir tillsammans en värsting på svenska marknaden och ger en rejäl skjuts både ekonomiskt och tidsmässigt för Expedit.

Vi sparar både tid och personal

Hikmet Muhammed började jobba på Expedit för över två decennier sedan. De senaste 18 åren har han kört kantlistmaskin.
– Innan var vi två som jobbade med det här men nu klarar jag det själv genom returbanan och robotarmen. Vi sparar både tid och personal, säger han.

Tidigare krävdes en person som manuellt transporterade produkten tillbaka till början av listmaskinen när en sida var klar. Nu rullar varan själv tillbaka via returbanan för att listas på nytt. När produkten är klar kan portalroboten lägga produkten direkt på lastpall.

Produktionstempot är 20 meter per minut för Stefani XD och produkterna läggs tätare än vad Expedits tidigare kantlistmaskin klarade av. Nu får de ut fler produkter per skift och timme. De kan även köra betydligt större och bredare produkter. Till exempel tillverkar de väggpanel om fyra till fem kvadratmeter som kantlistas.

Expedit tillverkar butiksinredning till flera ledande butikskedjor, och just den här dagen matar Hikmet kantlistmaskinen med vita skivor som ska bli skåpsdörrar till ett av Sveriges största modehus.
– Kunderna är jätte-jättenöjda med resultatet. Det här är en komplett maskin så det krävs inte någon efterarbetning, säger han.

Produkterna blir helt färdiga i den nya kantlistmaskinen. Förutom att Stefani XD lägger på list och formfräser så sicklar och polerar den produkten. Maskinen är förberedd för olika limtyper och klarar de flesta appliceringsmetoderna.
– Och den är lätt att köra. Jag knappar bara in i datorn vilka mått det ska vara, säger Hikmet.

Att det är korta ställtider lyfter Mats Sörmander fram som en av de stora fördelarna med den nya kantlistmaskinen.
– Vi är starka på att göra enstycksproduktioner och nu kan vi i ännu högre grad få det lönsamt att köra små serier, säger han.