Inredningsbyggarna: Bra personal och effektiva maskiner

Hos Inredningsbyggarna i Kungälv finns lika många maskiner från S.I.T som de har anställda. Det senaste tillskottet är en kantlistmaskin med returbana som har revolutionerat effektiviteten.

– Vi växer och nu hjälper vi ännu fler kunder.

Inredningsbyggarna är vad de heter. Platsbyggda kök är en grundpelare i verksamheten, men restauranger, receptioner och andra typiska miljöer med behov av snickerier finns med i floran av företagets specialiteter. Eller vad sägs om 80 nyinstallerade bankkontor i Norge?

Det började 1987 när Lars grundade företaget Göteborgs Sprutmåleri AB på Hisingen i Göteborg. Med tiden utvecklades verksamheten och 2011 flyttade företaget till Rollsbo i Kungälv där de håller till idag med lokaler på omkring 1000 kvadratmeter golvyta där företaget har verkstad, kontorsdel och ett showroom för kundernas inspiration.

2016 bytte företaget namn till Inredningsbyggarna för att förtydliga sin nuvarande verksamhet. I samma veva blev den anställde Johan Kjeldbjerg delägare – en utveckling vare sig Lars eller Johan såg komma när de en gång träffades för första gången.

– Jag monterade ett kök hemma hos Johans föräldrar och där satt en liten unge i kökssoffa som inte visste vad han ville. Jag tog honom i hampan och på den vägen är det, säger Lars.
Johans version är snarlik, även om han beskriver den lille ungen som en man som nyss tagit studenten.

Numera ansvarar Johan för produktionen och Lars för monteringen. Eftersom företaget bara har sju anställda krävs det att alla mer eller mindre kan hoppa in där det behövs. De är som ett familjeföretag utan släktband.

– Jag tror inte att det går att jobba ihop om man inte har en sund relation. Man kan inte ha rätt alla gånger. Det gäller att vara lyhörd och inte bara köra sitt race, säger Johan.

Inredningsbyggarnas inriktning är den Lars hade med sig från dag 1: problemlösningar i fokus.

– Jag har alltid utmanats av att hitta lösningar där andra ser problem, säger Lars.

Och Johan fyller i:

– Att beställa ett platsbyggt kök där vi utnyttjar rummets alla ytor behöver inte bli dyrare än ett vanligt standardkök, menar han.

Maskin med returbana

Sedan början av 1990-talet har Lars sökt sig till S.I.T för att hitta rätt maskiner för sin verksamhet, även om han vid varje tillfälle sonderat marknaden på alternativ. Likaså i början av 2019 när de började se sig om efter en ny kantlistmaskin.
– Vi ville ha en maskin med returbana för att effektivisera jobbet, säger Lars.

En returbana motsvarar arbetskraften hos en anställd, eller att en anställd istället kan hoppa in där det bättre behövs för dagen.
– Vi behöver semester med jämna mellanrum men den här är redo för ett nytt arbetspass varje morgon, säger Lars.

Deras nyinköpta Stefani KD från Italienska SCM, som S.I.T har sverigeagenturen för, har varit i drift sedan sommaren 2019 och Inredningsbyggarna är unisont uppenbart nöjda med nytillskottet i maskinparken.
– Förutom att jobbet effektiviserats avsevärt så är vi riktigt nöjda med kvaliteten på kantlisterna. Det blir inget spill med lim och maskinen är väldigt exakt, säger Johan.
Faktum är att de i dagsläget bara använder 30-40 procent av maxkapaciteten av kantlistmaskinen, så företaget har utrymme att växa ytterligare flera storlekar.

Finsnickaren Jesper Åhström är en av de som jobbar med nytillskottet och efter att han fått kaffe och morgonbriefing i personalköket kvart i sju är det dags för uppstart. Efter tio minuter och en kraftig temperaturökning för kantlistmaskinens del kan Jesper mata in dagens första laddning, en omgång vita skåpstommar.

Varje sida kräver knappt 30 sekunder från inmatning till att den kommer rullande tillbaka via returbanan, försedd med en ny list, och maskinen behöver bara några sekunders mellanrum innan en ny del kan matas in.
– Det underlättar arbetet att man inte manuellt behöver transportera varje del från andra ändan av maskinen, säger Jesper.

När de vita skåpstommarna är klara knappar han in nya instruktioner och börjar mata in delar till ett blivande ekskåp.
Inredningsbyggarna AB har en tydlig målsättning att fortsätta utvecklas på temat problemlösning. Finns det ekonomiska förutsättningar investerar vi gärna i effektiva maskiner, säger Johan.