S.I.T:s kantlistmaskin gör succé i möbelstaden

När Johannes Johansson i mitten av 1800-talet började tillverka pinnstolar av brandved hemma i sitt torp såg han kanske inte kantlistmaskinen SCM Stefani KD med fastback framför sig. Men nu, en sisådär 170 år senare, ler han i sin himmel.

Det är en stor skillnad mot den gamla maskinen. Det går inte att jämföra enligt vår monteringsavdelning. Och produkten blir bättre och snyggare.

Jonas Nyström, produktionschef

I den klassiska möbelstaden Tibro i Västergötland ligger SA Möbler – ett av Sveriges mest anrika möbelföretag. Lillholmen är platsen där det numera 15000 kvadratmeter stora företaget legat i över ett sekel och nu tillverkar kontorsmöbler designade av utvalda arkitekter och formgivare från hela Europa.

Höj- och sänkbara arbetsbord har sin vagga, för att inte säga hela sin idé, just härifrån. Förvaringsmöbler, receptioner, konferensmöbler, sittmöbler och möbler för avskärmning är delar av det digra sortimentet. I mars 2020, alltså vid tiden när WHO klassade Covid-19 som pandemi, installerade SA Möbler en ny maskin från S.I.T i Tenhult – kantlistmaskinen Stefani KD med tillhörande returbana.

– Det är en stor skillnad mot den gamla. Det går inte att jämföra enligt vår monteringsavdelning. Och produkten blir bättre och snyggare, berättar Jonas Nyström som är produktionschef på SA Möbler.

Skiftet innebar en direkt kvalitetsförbättring på alla sätt och vis. Snabbheten, enkelheten, effektiviteten, arbetsmiljön – allt blev bättre och nu skulle en situation utan den inte vara tänkbar.

– Dessutom är limkladdet borta. Den förra tekniken innebar en rits underifrån som låg innanför snittet och som skulle fyllas med smältlim. Det blev kladdigt och krävde massa extraarbete och ibland blev det ändå inte riktigt snyggt, säger Jonas.

Tack vare den nya tekniken är det problemet borta

– Fräsen som fräser kanten ger en jämn yta på både fram- och baksidan. Båda sidorna blir lika snygga nu. I princip skulle vi kunna vända på bitarna utan att någon märker någon skillnad, fortsätter han.

Egentligen hade SA Möbler sitt fokus inställt på en kantlistmaskin med hetluftsaggregat för att få till den osynliga fogen, men med tanke på den här maskinens grundkvalitet har hetlufstaggregatet i stort sett blivit en icke-fråga.

– Tanken var att köra både smältlim och hetluft, men det gör vi inte nu eftersom det blir så pass bra med bara smältlim och därmed mycket prisvärt, säger Jonas.

Förutom kvalitén är användarvänligheten oslagbar. Tobias Karlsson är förman i maskinverkstaden och lackavdelningen ser bara förenklade sätt att arbeta.

– Alla omställningar är klart mycket snabbare och enklare för att köra olika tjocklekar och material. Det är en enorm fördel. Tidigare fick man alltid skruva manuellt men här är det bara att trycka på skärmen så är det klart.

Stefani KD är mycket enkel att hantera

– Det är lätta menyer i programvaran. Den är snabb att få upp i värme och snabb att starta upp och enkel att ställa in. På den gamla hade vi två sidor att ställa. Med två ställ fick vi dra tillbaka bitarna upp igen och ställa om igen. Det tog sin lilla tid när man bara skulle köra en bit. Jämfört med det går det här väldigt, väldigt snabbt, säger Tobias.

Produktchefen Jonas Nyström berättar att SA Möbler jobbar mycket kundorderstyrt snarare än stora serier och därför blir ställtiden viktig att förkorta, vilket är något som Stefani KD med fastback, returbanan, har bidragit med.

– Dessutom kan vi med den här maskinen gå ner på en man. Än gör vi inte det för vi vill att två personer ska kunna anläggningen och eftersom vi på grund av pandemin inte varit helt fullbelagda senaste året har det inte varit någon brådska att gå ner på en person än, men det är klart att det blir resurssparande att göra det när det behövs, säger han.

Omställningen till Stefani KD gick som en dans

– Det brukar ju vara så med nya maskiner att det tar en liten stund innan man hamnar rätt och innan allt är inkört, men det har gått väldigt smidigt att komma igång med den här. Det har egentligen inte varit något klurigt alls, säger Tobias.

Jonas fyller i:

– Strax efter att vi köpt vår Stefani var en annan firma här i Tibro och tittade på den här och bestämde sig för att köpa en de också, säger och fortsätter:

– Vi hade ingen erfarenhet av Stefani tidigare, men den här maskinen har motsvarat de förväntningarna vi hade. För oss har bytet varit väldigt positivt.